home despre noi contact  
 
 

Perseus

 

consilierul tau in afaceri

 

consultanta afaceri   consultanta marketing   optimizare seo   portaluri web

 
 
 
Arhiva articole:

 

17-Oct-2009: Planificarea financiara si impozitul forfetar la intreprinderi mici

Aproape toata lumea are o reactie negativa cand aude de “planificare”. Multi dintre oamenii de afaceri au chiar o aversiune fata de acest termen. Ei considera ca in general in afaceri e destul de greu sa previzionezi viitorul deoarece lumea afacerilor este o lume dinamica, iar in Romania, cu atat mai mult este imposibil sa planifici ceva deoarece legislatia care se schimba de la o zi la alta face imposibila orice planificare. Dupa parerea noastra aceste idei nu sunt intru-totul corecte. Este adevarat, legislatia romaneasca in continua schimbare afecteaza puternic planurile facute de companii, dar totusi nu fac imposibila planificarea. Trebuie sa va ganditi ca in general o lege care afecteaza activitatea societatii dvs. afecteaza si activitatea altor firme cu profil similar si ca urmare concurentii dvs. nu vor obtine printr-o masura legislativa un avantaj competitiv asupra dvs. In astfel de situatii nu putem afirma ca un plan elaborat nu mai este valabil ci doar ca el trebuie adaptat la schimbarile legislative.
Planificarea financiara este unul dintre cele mai importante aspecte ale activitatii unui manager. Daca nu planificam bine modul in care realizam o lucrare e posibil sa intarziem un termen de predare, care va duce automat la penalizari, dar totusi in cele mai multe cazuri nu va conduce la prejudicii importante. Daca in schimb nu ne planificam corect resursele financiare putem ajunge in incapacitate de plata si in cele din urma chiar la inchiderea afacerii. Nu vrem insa acum sa facem o expunere a posibilelor efecte negative pe care lipsa de planificare financiara le poate avea asupra companiei dvs., ci sa va aratam cum economisiti bani platind impozite mai mici. Este vorba de corelarea veniturilor si a cheltuielilor cu nivelul impozitului forfetar.
In general nivelul impozitului forfetar este stabilit de cifra de afaceri de pe anul precedent. Deoarece anul 2009 este un an de criza, marea majoritate a firmelor spera sa obtina o cifra de afaceri similara cu cea din anul precedent si doar foarte putine firme realizeaza cresteri ale cifrei de afaceri. Un alt aspect important este acela ca aproape in orice domeniu de activitate exista o sezonalitate a activitatii. Ceea ce este foarte important pentru microintreprinderi si intreprinderile mici este sa “uniformizeze” cifra de afaceri si profiturile obtinute. Altfel riscati sa ajungeti in urmatoarea situatie: aveti un profit mic, dar platiti un impozit mai mare fiindca trebuie sa platiti transa de impozit forfetar, in trimestrul urmator aveti cifra de afaceri mare si profituri mari si platiti un impozit pe profit mult mai mare decat transa cuvenita din impozitul forfetar, iar in trimestrul urmator cand “sa zicem” va scad veniturile platiti transa de impozit forfetar care poate fi mai mare decat impozitul pe profit aferent. Vestea proasta este ca pierderea dintr-un trimestru nu se compenseaza cu surplusul din alt trimestru. GENIAL GUVERN – orice faceti tot rau iesiti ! Tot ceea ce puteti face e sa minimizati pierderile. “Uniformizand” cifra de afaceri si profiturile” veti plati pe ansamblu o suma mai mica ca si impozit. Pentru a face aceasta “uniformizare” e obligatoriu sa va faceti o buna planificare financiara.
Din pacate acesta tehnica nu se poate aplica la toate firmele, ci doar firmelor din anumite domenii de activitate. Atentie insa la modul in care va “blindati” cu acte aditionale la contracte. In cazul in care nu aveti prevederi contractuale nu aveti voie sa emiteti o factura cu “x” zile mai tarziu sau mai devreme pentru a beneficia de tehnica prezentata anterior. Asa ca daca nu sunteti “acoperit cu hartii” riscati o amenda si niste penalizari mai mari decat impozitul economisit..

 
 
 
 

© Perseus SRL   SEO by: www.perseus.ro

conditii de utilizare  | memoreaza acest site