home despre noi contact  
 
 

Perseus

 

consilierul tau in afaceri

 

consultanta afaceri   consultanta marketing   optimizare seo   portaluri web

 
 
 
Arhiva articole:

 

31-Jan-2012: Afacerile in 2012

Dupa mai bine de 3 ani de criza in Europa toata lumea spera ca anul 2012 va aduce adevarata relansare a economiei. Sperantele au fost spuberate la finalul anului 2011, odata cu izbucnirea problemelor in Grecia. In acel moment marea majoritate a oamenilor de afaceri si-au dat seama ca din pacate nici anul 2012 nu are prea multe sanse sa aduca mult asteptata relansare economica. Mai mult decat atat, se pare ca acest an ne va readuce la o situatie asemanatoare cu cea din 2009 – 2010. Standard & Poor's a redus ratingul pentru nouă ţări din zona euro si ca urmare o serie de guverne se pregatesc sa ia noi masuri de austeritate, masuri care in loc sa faca bine ar putea impinge Europa intr-o depresiune economica. Mai grav este faptul ca in diverse tari din vestul europei au aparut politicieni si oameni de afaceri care sustin ideea revenirii la monedele nationale si defiintarea monedei europene, desi parerea analistilor si a consultantilor de afaceri este ca marea majoritate a tarilor din zona euro nu pot renunta la moneda europeana fara ca intregul sistem economic din aceste tari sa fie puternic afectat.

Marea intrebare pe care o pun multi manageri specialistilor care acorda consultanta in afaceri este ce trebuie sa faca pentru a trece cu bine peste aceste momente. Pana acum afaceristii din tarile din estul si sudul europei aveau incredere in zone vestica si isi gandeau strategia de mentinere sau de dezvoltare a afacerii pe o mai buna cooperare cu partenerii din vestul europei. Acum insa aceasta strategie nu mai este atat de sigura deoarece probusirea monedei euro ar conduce la un numar record de falimente in intreaga europa, inclusiv in Germania, Olanda si Anglia. Asa ca strategiile trebuie regandite.

Consultantii de afaceri ce isi desfasoara activitatea sub umbrela firmei noastre considera ca in noile conditii companiile romanesti se pot orienta spre doua directii, complet opuse.

Prima directie ar fi patrunderea pe piata asiatica. Pana acum toata lumea cumpara din Asia, dar credem ca a sosit momentul in care trebuie sa incercam sa vindem in Asia, sau sa prestam servicii pentru asiatici. Nu este deloc simplu deoarece acolo in general preturile sunt mai mici decat in europa iar modul de gandire al afaceristilor asiatici nu este prea bine inteles de intreprinzatorii europeni. Orientarea catre piata asiatica nu inseamna ca romanii ar trebui sa uite piata vest-europeana. Este posibil ca mondeda euro sa supravietuiasca iar in acest caz renuntarea la parteneriatele de afaceri cu vestul europei ar fi o mare gresala. Ca si alti experti in domeniul economic si noi credem ca ar trebui sa existe un echilibru intre vanzarile catre vestul europei si cele catre asia.

O alta directie catre care firmele romanesti s-a putea orientra ar fi chiar piata romanesca. Este insa foarte adevarat ca probabil in Romania doar anumite sectoare ar putea aduce profituri bune intreprinzatorilor, primul dintre acestea fiind cel al alimentatiei. Tocmai de aceea in ultimele luni o serie de oameni bogati din Romania au inceput sa cumpere terenuri si sa investeasca in agricultura. Ideea acestora este foarte simpla: Romania are un potential agricol deosebit, si cu toate acestea importa o buna parte din produsele alimentare pe care le consuma. Concluzia e una singura: toti aceia care vor reusi sa produca in tara mancare la fel de buna ca cea din import la un pret competitiv vor avea de castigat. Ideea este tentanta si datorita faptului ca in anul 2012 se vor aloca fonduri importante pentru dezvoltare afacerilor in zonele rurale. Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) finanteaza crearea, comercializarea si diversificarea produselor agricole; diversificarea economiei locale; crearea conditiilor de productie. In plus TVA-ul devine o cheltuiala eligibila in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene (regula se va aplica pentru toate contractele semnate incepand cu 1 ianuarie 2012). Asa ca daca aveti un consultant de afaceri bun si sunteti hotarat sa dezvoltati o afacere in domeniul agricol sau in cel al procesarii produselor agricole incercati sa nu stati prea mult pe ganduri.
Inainte de a decide insa in ce directie sa o luati va sfatuim inca odata sa apelati la serviciile unui consultant de afaceri.

PS: in cazul in care va intereseaza intrarea pe piata asiatica, inafara de targurile din China, incercati sa participati si la mini-expozitile organizate cu ocazia Expo Mondială – Yeosu/Coreea (12.05 – 12.08 2012).

Succes !

 
 
 
 

© Perseus SRL   SEO by: www.perseus.ro

conditii de utilizare  | memoreaza acest site