home despre noi contact  
 
 

Perseus

 

consilierul tau in afaceri

 

consultanta afaceri   consultanta marketing   optimizare seo   portaluri web

 
 
 
Arhiva articole:

 

30-Jul-2011: In ce domenii sa investim ?

Dupa mai bine de 2 ani de criza marea majoritate a intreprinzatorilor sa intreaba care sunt domeniile in care merita sa investeasca. In ce afacere sa investesti astfel incat sa obtii un profit considerabil. Raspunsul este insa putin mai complicat, in functie de termenul in care intreprinzatorul doreste sa isi recupereze investitia.
Pe termen lung o parte din consultantii de afaceri vad ca si oportunitate investitiile in domeniul sanatatii, altii in energie, altii in domeniul IT sau in domeniul divertismentului. Mai nou o serie de experti considera ca pe o oportunitate investitiile in agricultura / zootehnie si procesarea produselor agricole. Dar probabil asa cu v-ati dat seama marea majoritate a domeniilor mai sus enuntate sunt domenii in care trebuie investite sume foarte mari pentru ca afacerile respective sa mearga cu adevarat bine. O clinica medicala privata, o fabrica de biodiesel, o micro-hidrocentrala electrica, un complex turistic, un parc de divertisment, un complex de crestere a animalelor care sa dispuna si de o sectie de abatorizare, o exploatatie agricola care sa permita depozitarea si procesarea produselor agricole sunt investitii de peste 1 milion de euro iar in contextul actual este destul de greu sa faci rost de asemenea sume de bani. Un domeniu in care eventual poti demara o afacere profitabila cu sume mai mici este domeniul IT, dar este un domeniu pe care intreprinzatorul trebuie cat de cat sa il cunoasca pentru a avea sanse sa scoata profit. In cazul unor investitii de 250.000 – 500.000 de euro in domeniile anterior enuntate vom avea, in cazul fericit, o afacere cu o rata a profitului de cca. 5-10%, in care va trebui sa ne implicam foarte mult pentru a mentine aceasta rata a profitului. De exemplu in ultimii 2 ani ne-au contactat pentru consultanta in afaceri proprietarii unor pensiuni care au costat peste 300.000 EURO si care nu reusesc sa isi recupereze investitia facuta. La fel am intalnit persoane care au investit in mici clinici private si care desi au cheltuit cca. 200.000 EURO cu greu reusesc sa obtina profit sau persoane care au crezut ca vor reusi cu 200.000 EURO sa demareze afaceri cu adevarat profitabile in domeniul energiei.
In conditiile crizei actuale doar cei care sunt extrem de competitivi au sanse sa obtina profituri bunicele, iar pentru a fi extrem de competitiv trebuie sa folosesti cea mai buna tehnologie, sa implementezi cele mai bune proceduri de lucru si sa angajezi cei mai buni specialisti. Banii pe piata sunt putini, iar cei care sunt dispusi sa ii cheltuie au tot mai mari pretentii.
In cazul afacerilor care se adreseaza unui sector de piata cu concurenta puternica poti fi cu adevarat profitabil numai daca esti “mult mai bun” decat concurentii tai si investesti mai mult decat ei (ex: in sanatate, in turism, divertisment, in domeniul productiei si procesarii produselor agricole), iar in cazul afacerilor in sectoare de piata in care concurenta este restransa de obicei ai nevoie de sume extrem de mari pentru a demara acel gen de afaceri (ex: energie, productie de medicamente).
Si fiindca ne laudam ca oferim consultanta in afaceri vom incerca sa va dam solutia si pentru micile afaceri (investitii pana in 500.000 EURO). Domeniile in care pot fi demarate afaceri profitabile sunt mult mai variate, dar in acest caz succesul depinde in primul rand de:
- nivelul de cunostinte manageriale ale proprietarului afacerii
- nivelul de implicare in afacere
- imaginatia / inventivitatea proprietarului afacerii
- seriozitate / credibilitate
- modul in care reusesti sa iti mobilizezi angajatii
Intr-o afacere mica nu ai nicio sansa daca nu esti priceput in afaceri, daca nu lucrezi minimum 10 ore pe zi in afacerea ta, daca nu sti sa iti gasesti angajatii potriviti (atentie insa: prea multi oameni supracalificati dauneaza firmei) si sa ii motivezi, daca nu esti inventiv si nu stii sa gasesti rapid solutii la probleme.

Si nu uitati, atunci cand anumite lucruri nu stiti cum sa le faceti se spune ca “nu exista plagiat in afaceri, doar competitivitate”. Incercati sa decoperiti cum si-au cladit altii afaceri de succes sau apelati la un consultant de afaceri.

Succes!
 
 
 
 

© Perseus SRL   SEO by: www.perseus.ro

conditii de utilizare  | memoreaza acest site